Hoofdpijn en Migraine

Hoofdpijn en migraine kunnen zoals de meesten van ons weten, meerdere oorzaken hebben, en bij de bestrijding ervan kan osteopathie een belangrijke rol spelen doordat er ook naar meerdere mogelijke oorzaken wordt gekeken.

“Pijn”, waar dan ook, is vaak te wijten aan een circulatie probleem. De oorzaak daarvan is weer onder te verdelen in een mechanische  en een chemische component.
Wat bedoelen we hiermee?

Verminderde circulatie door een mechanische oorzaak
Hierbij moet je denken aan  scheve nekwervels, of directe trauma’s op het hoofd waardoor er schedelbotten geblokkeerd zijn (bijv. whiplash en/of valpartijen).
Ook een algehele slechte houding waardoor er ter compensatie te hoge spierspanningen ontstaan kan een mogelijke oorzaak zijn.

Kenmerkend voor dit soort hoofdpijn is dat hij vooral optreedt aan het eind van de dag, en bij vermoeidheid. Het wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Als je gaat liggen of rust neemt komt het tot bedaren.
Dit soort hoofdpijn kan kan enkel- of dubbelzijdig zijn.

Verminderde circulatie door een chemische oorzaak
Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een kater na alcoholgebruik. De lever kan het niet aan en er blijven te veel afvalstoffen in het lichaam die voor een verzuring van het (bind)weefsel zorgen, wat een irritatie geeft van de zenuwen. Te weinig drinken na sporten kan dezelfde soort hoofdpijn geven.

Kenmerkend is dat je er vaak mee wakker wordt en afzakt als je wat gaat eten, drinken en/of douchen/bewegen.

Migraine
Dit kan door een combinatie van de twee componenten veroorzaakt worden. Bij vrouwen treedt migraine vaak op vlak voor of tijdens de menstruatie. Dan is er meer mechanische druk op het heiligbeen door de natuurlijke stuwing in het kleine bekken, en dat geeft extra druk op het ruggemergsvlies en kan zo hoofdpijn/migraine veroorzaken. (mechanische component)
Daarnaast wordt er meer actie van de lever gevraagd wegens de verandering van de hormonale fluctuaties in het bloed, wat soms teveel is voor deze ‘chemische fabriek’ en zo zijn er tijdelijk teveel afvalstoffen die voor hoofdpijn kunnen zorgen. (chemische component)
Verder kan de hersenzenuw (Nervus Vagus, NX) die o.a. de maag bezenuwt en die uittreedt aan de onderrand van de schedel, dusdanig geïrriteerd raken dat er misselijkheid optreedt. Soms komt de migraine juist in het weekend, als er ontspannen en losgelaten wordt, dan is het een soort fluitketel effect, en is het eigenlijk zaak voorhands gedurende de week, de algehele lichaamsspanning niet zo op te laten lopen.
Bij hele hardnekkige vormen zal er ook naar de voeding gekeken moeten worden.

Waarom kan een osteopatische behandeling verlichting bieden bij hoofdpijn en migraine?
De osteopaat werkt met de spieren, de wervelkolom, de organen en het bindweefsel.

Hierdoor verbetert de algehele circulatie, ofwel de aan- en afvoer van bloed en lymfe  ter hoogte van de schedel. Dit zal de pijnklachten doen verminderen en tevens de algehele lichaamspanning doen verlagen.
Zo kan een osteopatische behandeling vaak een blijvend resultaat opleveren bij hoofdpijn, en verlichting bieden bij de meer chronische vormen zoals migraine.