Menstruatieklachten

Osteopathie heeft goede resultaten bij de behandeling van menstruatie klachten.

Wat wordt onder menstruatieklachten verstaan:

Denk hier aan premenstruele klachten (PMS), te korte of een te lange cyclus, pre-menstruele stuwingsklachten van de buik en borsten en/of sterke gemoedsveranderingen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren.

Bedenk: een normale menstruatie duurt 28 dagen en is pijnloos!


Mogelijke oorzaken:

  • Een stijf bekken. Dit kan veroorzaakt worden door een val op bijvoorbeeld het stuitje, soms jaren geleden (komt heel frequent voor)
  • Heb je last van klachten ter hoogte van het midden van je rug, dan kan het zijn dat het middenrif gespannen is. Vaak is de lever daarbij betrokken en vormt die een weerstand voor het terugstromen van het bloed. Dit maakt dat er meer druk ontstaat in de buik en dat kan zich uiten als extra rug- en buikpijn voor en tijdens de menstruatie.
  • Heb je vaak hoofdpijn tijdens je menstruatie dan kan dat komen doordat het heiligbeen in die periode de natuurlijke drukopbouw niet goed kan verwerken. Dan ontstaat er een verminderde beweeglijkheid waar het ruggenmergvlies last van krijgt. Dat vlies is weer verbonden met je nek en schedel en dat kan hoofdpijn veroorzaken.
  • Oorzaak PMS oftewel het  premenstrueel syndroom: Het  is heel belangrijk dat de baarmoeder vrij kan bewegen in de onderbuik op bij voorbeeld de ademhaling. Daarnaast is er een fysiologische kantelbeweging van de baarmoeder rechts naar links en weer terug. De baarmoeder bevindt zich op de eerste dag van de bloeding links van de middenlijn en kantelt in circa 7 dagen terug naar de positie rechts van de middenlijn. Vervolgens doet zij er circa 21 dagen over om zich weer te vullen met bloed en te kantelen naar links. Mocht het zo zijn dat ze door (semi)verklevingen ter hoogte van de omgeving niet helemaal vrij ligt, dan gaat ze eerder en harder trekken aan het buikvlies tijdens het hierboven beschreven kantelproces. Dit geeft veel extra pijn premenstrueel en tijdens de menstruatie zelf. Zie ook de verklaring voor bekkeninstabilteit.

 Wat kan osteopathie betekenen bij PMS en menstruatieklachten.

Allereerst gaan we goed onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is in jouw specifieke geval. Het stuitje maken we op een zachte manier vrij in ruglig, de baarmoeder wordt  met behulp van zachte bindweefseltechnieken vrijgemaakt, zo ook  het middenrif en de leverzone. Osteopathie is een hele goede methode voor het verhelpen van deze klachten.