Rugklachten: wat kan je eraan doen?

Sinds we rechtop lopen en onze rug verticaal aan de zwaartekracht onderhevig is, hebben we rugklachten

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt voor jezelf nagaan waar de klachten vandaan komen door het beantwoorden van een aantal vragen.

Vraag je om te beginnen het volgende af:

  • Kan je goed zitten maar slecht rechtop staan?
  • Kan je goed op je zij liggen in foetushouding, maar liever niet languit gestrekt op buik of rug?
  • Is de pijn diffuus, dat wil zeggen, bestrijkt het een heel gebied?
Heb je hier 3 keer met “ja” geantwoord, dan kan je al stellen dat de oorzaak van de rugpijn niet aan de achterzijde ligt maar aan de voorzijde, al voel je de pijn wel in je rug.
Je moet dan denken aan de buikorganen en aan de lendespieren die diep in je buik liggen en aanhechten aan de voorzijde van de wervelkolom.
Voor pijn in de bovenrug en nek geldt:

  • Kan je je hoofd makkelijker naar voren buigen en minder goed naar achter?
  • Lig je in bed liever met een kussen?
  • Is de pijn diffuus, dat wil zeggen, in heel gebied/zone?

Heb je 3 keer met “ja” geantwoord, dan moet je ook hier denken aan een oorzaak aan de voorzijde van het lichaam. Typisch voor nekklachten zijn maag(ingang), middenrifspanning en spanning ter hoogte van het borstbeen: deze gebieden zijn erg stressgevoelig.

Wanneer is het de achterzijde:

  • Kan je slecht zitten, sta je liever?
  • Lig je vooral het liefst plat op je rug of buik?
  • En is de pijn duidelijk gelokaliseerd aan de achterkant op één plek?

Is dit het geval, dan ligt de oorzaak waarschijnlijk aan de achterzijde van je lichaam. Denk dan aan een wervelblokkade met een spasme (heftige samentrekking) van de spieren rondom.

Heb je vooral last van je rug aan het einde van de nacht, of na langer zitten/staan/lopen? En heb je geen last zolang je maar beweegt?
Dan spreken we van een ciculatieblokkade.

Dat leg ik even uit
Zolang de spierpomp aan het werk is, worden de afvalstoffen goed weggewerkt, en hebben we geen pijn. Maar als deze pompwerking wegvalt dan ontstaat er lokaal wat we noemen een circulatieblokkade.
De afvalstoffen worden niet afdoende weggepompt, irriteren het weefsel en zenuwen en langzaam maar zeker gaat het weefsel verstijven en pijn doen.

De oorzaak hiervan is heel divers

Voorbeeld 1: Je hebt een grote sprong of val gemaakt waarbij er sterke G-krachten hebben ingewerkt op je lichaam. Deze krachten worden als het ware geabsorbeerd tot in je botweefsel. Ter plaatse kan een microtrauma ontstaan die een verandering/verstarring van het weefsel geeft. Deze verstarring verstoort de subtiele ritmes die aanwezig zijn om je vocht en lymfe in rust voort te pompen. Langzaam maar zeker, soms jaren later, wordt het gebied steeds stijver en harder.
Bij onderzoek voelt het bot/gewricht ook veel te hard aan.
Voorbeeld 2: Een zware, lange  bevalling waarbij ook zeer grote krachten hebben ingewerkt op het bekken en rug kan hetzelfde teweeg brengen, ook jaren later.
Voorbeeld 3: Een langdurige onveilige situatie op het werk, thuis, in je jeugd, kan een permanente spanning op het middenrif geven. Alsof je steeds je adem inhoudt…
Ook dat kan op den duur voor een serieuze circulatiestoornis zorgen ter hoogte van de overgang van buik en borst die je voelt als lage of hoge rugpijn, maar ook  hyperventilatie, nek- en schouderklachten.
Voorbeeld 4: Bij langdurige pijnklachten ter hoogte van de maag en darmen kan een te hoge spanning ontstaan van het middenrif.

Oefenen helpt dan niet!
Met oefenen is een circulatieprobleem nauwelijks op te lossen.
Zodra je stil zit komt de verstarring terug.
Inmiddels bevinden we ons op het terrein van de osteopaat. :-)

Nek- en schouderklachten

Teveel spanning in de schouders, wie heeft het niet?
Deze zijn zijn zelden primair, dat wil zeggen terug te voeren op een duidelijke gebeurtenis zoals een direct trauma als een whiplash.
Wat kan dan wel de oorzaak zijn?

Wij kijken altijd naar het functioneren van het middenrif, deze heeft namelijk een grote invloed op de spanningstoestand van ons bovenlichaam.

Bij een spanning ter hoogte van het middenrif kan deze niet meer zijn normale amplitude/uitslag naar beneden maken, iets wat we doen als we ademhalen – de longen zijn immers geen spieren. Kijk maar eens naar dit filmpje waarin je ziet dat je middenrif (huidkleurige deel) het werk doet:

Als we toch onze normale hoeveelheid lucht willen inademen, moeten we onze hulp inademhalingsspieren extra aanspreken teneinde de ribben wat extra te heffen. Daarmee krijgen we alsnog genoeg lucht binnen.
Welnu, deze hulp inademhalingsspieren zitten vast aan onze nek en schouders,, daar ontstaat op den duur een overbelasting en een verzuring van de spieren!

Je komt dus altijd uit op osteopathie…
Nee hoor! Maar van de tandarts nemen we wel aan dat daar waar het pijn doet, niet altijd het probleem zit. Het echte probleem ziet hij op een foto of door gewoon te kijken.
Osteopaten maken geen foto’s maar “kijken” op een andere manier wel verder en passen daar de behandeling op aan.
En behandelen dientengevolge het hele lichaam, voor en achterkant, organen en bindweefsels.
Heb je massages/oefeningen/yoga enzovoort al geprobeerd en helpt het niet, ga dan eens langs een osteopaat, wellicht kan die je wel verder helpen. Verder zijn er natuurlijk de:

Lichaamsschoollessen
De Praktijk voor Osteopathie is rechtstreeks gelieerd aan de Lichaamsschool en beoogt het zoeken naar een oplossing voor klachten die niet slechts of onvoldoende door behandelingen verholpen kunnen worden.
Ten aanzien van de hier genoemde rugklachten zijn er lessen die heel specifiek de ontspanning van de voor- en achterkant-spieren van de romp, rug en bekken aanleren en daarmee rugklachten kunnen verhelpen en/of voorkomen.

Voor wie rugklachten wil voorkomen zijn er de I&T lessen: deze zijn gericht op meer lichaamsbewustwording (introspectie) en op een betere coördinatie tussen de verschillende lichaamsonderdelen tijdens beweging (tuning) en last but not least de Lazy People Yoga lessen, die helpen je lichaam soepel, sterk en ontspannen te houden.