Filosofie van de Lichaamsschool

Wat we nodig hebben, hebben we eigenlijk altijd bij ons

Je lichaam is altijd in het nu
Binnen in je is het stil
Met deze stilte, met dit tijdloze, kun je in contact komen
Je kunt je erdoor laten beinvloeden
En hierdoor krijg je je autonomie terug

De overkoepelende gedachte achter de Lichaamsschool is zelfredzaamheid die je kunt leren.
Ons streven is dat je uiteindelijk weer de regie krijgt over je eigen lichaam, je gemoedstoestand en ontspanningsniveau en daarmee voor zover mogelijk over je eigen leven.

Corien Karssen:
Waar lichamelijke klachten vandaan komen weten we vaak niet, maar wat we wel weten dat is dat veel mensen die ze hebben – ook op mijn osteopathiepraktijk zie ik dat – hun lichaam alleen voelen of ervaren als het ergens pijn doet, wat een nogal grof signaal is. En dat kunnen we voor zijn, in veel gevallen.”

Sensoren die we ook hebben
We hebben wel degelijk allerlei sensoren die ons informatie geven over ons lichaam, en die niets met pijn van doen hebben.
Maar om die informatie te kunnen waarnemen vraagt om een zekere gevoeligheid.
En omgaan of trainen van die gevoeligheid heeft nooit iemand ons geleerd.
Hoe doe je dat eigenlijk, voelen?
In ieder geval doe je dat met je lichaam, daarover kunnen we het eens zijn. Maar is het eigenlijk wel (aan) te leren?
Ja, wij weten het wel zeker, maar het vraagt een heel eigen aanpak en een zekere belangstelling.

Vakantie van jezelf, het liefst altijd
Wat is er werkelijk met ons, met ons lichaam aan de hand wanneer we het gevoel hebben dat er iets niet klopt?
Dat ervaren we vaak pas als we in het “nu” zijn, bijvoorbeeld op vakantie en er na een aantal dagen of weken een tijdloos gevoel ontstaat.
Je lichaam komt terug, wordt meer aanwezig, het is al die tijd wellicht verdrongen geweest, overgenomen als het ware door de dingen die ons in het dagelijks leven bezighouden.
Dan pas voel je bijvoorbeeld hoe moe je eigenlijk bent.
Dus pas na die ontspanning komen we in dat tijdloze gevoel, en dit overkomt ons gewoon, we voelen ons er prettig bij en zouden altijd wel op vakantie willen blijven.

We denken dat die tijdloze modus alleen is toe te schrijven aan de afwezigheid van het dagelijks leven vol verplichtingen, en de zorgeloosheid die ervoor in de plaats is gekomen. In ons dagelijkse bestaan gaan we dus in reactie hierop naar sauna’s, weekendjes weg, om er nog iets van terug te vinden.

Dat houdt ons op de been, daar is niets mis mee, maar gaat voorbij aan wat we werkelijk zijn kwijtgeraakt en in de vakantie door het tijdelijk loslaten van ingesleten patronen een beetje terugvonden: contact met ons lichaam, bewust aanwezig zijn in je lichaam. Het gevoel dat je samen bent; jij en je lichaam.

Missie & Visie: thuiskomen
De Lichaamsschool heeft als missie dit contact weer te herstellen op een bewuste manier, het zijn in het NU te hervinden, en op welk moment dan ook vakantie te kunnen nemen: van jezelf.

Niet door het verbale denken uit te schakelen, maar door een specifieke concentratie-spanne op te bouwen waarbij je ervaart en observeert tegelijk.
Door je lichaam met zijn gevoelssensoren te gebruiken om jezelf in het “NU” te plaatsen. Je versterkt of herstelt de intieme relatie met jezelf.
Hierdoor kan er veel gebeuren. Je wordt authentieker, je krijgt een evenwichtig, tijdloos gevoel, wordt ook gevoeliger, innerlijk meer tevreden en onafhankelijker van anderen.
Je uitstraling wordt anders, alsof je meer jezelf bent, je een persoon bent die een liefdevolle relatie heeft met zichzelf.

Actief proces
Omdat je jezelf ook vragen leert stellen over de ervaringen die je hebt, onderga je het als een actief proces waarbij je wat je voelt kunt benoemen, en het denken dus gebruikt wordt i.p.v. dat het uitgeschakeld wordt.
Kijk rond op deze website en ontdek wat de Lichaamsschool voor jou kan doen.